Ut och vandra

Att packa ryggsäcken och ge sig ut i naturen är ett perfekt sätt att tillbringa helgerna på just nu. Här tipsar vi om fina områden att besöka.

Kjugekulls storslagna natur

Med sin kuperande terräng och stora klippblock lockar Kjugekull till sig många entusiaster inom bouldering. Här hittar man även Regionmuseets utemuseum, grillplatser och två markerade strövstigar på 0,9 km och 3,1 km. Stor parkering i anslutning.

Adress: Kjugekullsvägen, Kristianstad

Hercules vidder

Herculesreservatet ligger vid Hammarsjöns nordöstra strand, strax söder om Viby. Från parkeringen som ligger längs med cykelvägen Kristianstad-Åhus leder en 3,2 km lång slinga i området. Halvvägs längs stigen är man framme vid fågeltornet och utemuseet.

www.kristianstad.se

 

Upplev Arkelstorpsvikens vandringsled

Leden är uppdelad i två slingor, 4,9 respektive 7,7 km och är väl markerad. Det finns tre rastplatser vid sjön med bänkar, bord och grillplats. Längs leden kan man meditera, fågelskåda och sova i vindskydd.

Adress: Spängervägen 27, 291 55 Arkelstorp

www.sjoriketskane.se/arkelstorpsviken

 

Vattenriket Kristianstad – Lunchpromenaden

I utkanten av stadskärnan ligger Kristianstads vattenrike. Tänk att man kan ha en sådan lyx ett stenkast från stadskärnan. Måste vara få städer förunnat! Här kan du ta en promenad på lunchen längs med Helge å eller varför inte prova Linnérundan.

Parkering vid Naturum.

Adress: Naturumsvägen 2, 291 00 Kristianstad
044-132330
www.vatttenriket.kristianstad.se

 

BalsbergetBalsberget – Fantastiska utsikten

Här har vi en ett härligt utflyktsmål! Bestig Balsberget och få en fantastisk utsikt som belöning. En knapp mil norr om Kristianstad ligger Balsberget vars topp är 100 meter över marken.

https://vattenriket.kristianstad.se/balsberget/

 

Forsakar i DegebergaDegeberga Backar & Forsakar – Skåda ett vattenfall

I vacker natur med både höga kullar, raviner och vattenfall får man en naturupplevelse ut över det vanliga. Garanterat iskallt vatten för den som vill ta sig en uppfriskande dusch!

Bra parkeringsmöjligheter.

Adress: Forsakarsvägen, 297 94 Degeberga

 

Åbjär NaturreservatÅbjär – Ravin med bäck

Åbjär naturreservat ligger längs med Huarödsvägen mellan Huaröd och Östra Sönnarslöv. Med sin varierande terräng finns här vacker bokskog, en djup bäckravin och på våren är marken täckt av ramslök.

Finns bra med bord och bänkar för matsäck nere i ravinen och även eldplatser.

Bra parkering längs med vägen.

Adress: Huarödsvägen, 298 96 Östra Sönnarslöv

Carina Adamsberg, 2023-10-17