Staden

Kristianstad föddes som en dröm om att bygga en stad i ett vattenrike. Visionen blev verklighet och nybyggarandan och initiativkraften är fortfarande luften som vi andas. En känsla av att allt är möjligt. En vilja att genomföra det man bestämt sig för. Parat med en omtanke som är grunden för den positiva pulsen, det goda livet och gemenskapen i staden. Inspiration från handbollen har bidragit till att måla hela staden i en vibrerande, positiv orange färg. Här finns också ett öppet sinne för att tänka nytt och tackla samhällsutmaningar och framtidsfrågor. I Kristianstad är det match varje dag – och vi vinner när vi spelar tillsammans.

Orangea staden Kristianstad – kom hit och lev din dröm

Vad finns i staden Kristianstads kollektiva DNA? En känsla av att allt är möjligt. En vilja att genomföra det man bestämt sig för. En förmåga att segra tillsammans. Kristianstad föddes inte som en utveckling av tidigare samhällen på platsen. Kristianstad föddes som dröm. En vision. Ett projekt. Och drömmen lever, för i Kristianstad är det match varje dag.

1600-talet var oroliga tider i det danska Skåne. När svenskarna satte staden Wä i brand bestämde sig den danske kongen Christian IV för att hitta den perfekta platsen för att bygga en modern befästningsstad med utskjutande bastioner. Han valde den sanka ön Allön i ett våtmarksområde inramat av Helge å och Hammarsjön. Stolt döpte han staden efter sig själv. Staden anlades med raka gator i ett vinkelrätt mönster, och med torgen logiskt utplacerade med militärisk precision. Stadens boulevarder har senare gett inspiration till att staden fick ett smeknamn med kontinentala vibrationer – Lilla Paris.

Nybyggarandan och initiativkraften går som en röd tråd genom Kristianstads epoker. Från när Ljunggrens verkstäder grundandes 1861, via miljonprogrammet på 1960-talet, Åhus/Kristianstad jazzfestival, till moderna exempel som Åhus Beachfestival och till den nya stadsdelen i Hammar med C4 och 800 nya bostäder.

Stadens många skepnader genom åren

 • Danskstaden
 • Militärstaden
 • Industristaden
 • Residensstaden
 • Handelsstaden
 • Teaterstaden
 • Konststaden
 • Ämbetsmannastaden
 • Författarstaden
 • Kunskapsstaden
 • Vattenstaden
 • Sommarstaden (härliga Åhus)
 • Sportstaden
 • Matstaden
 • Inoovationsstaden

Spåren efter de olika epokerna är ingalunda bortglömda, de lever i högsta grad och manifesteras både i stadsrummet och i den speciella Kristianstadsandan – varmt, vänligt och välkomnade. Vi klarade att ömsa skinn efter det att stadens båda regementen lagts ner. Vi byggde sedan något livskraftigt på det som från början såg ut som ett episkt nederlag. Här lever ambitionerna och när vi lyckas gör vi det tillsammans.

Det bevisas inte minst av handbollslaget IFK, vår stolthet som sprider stadens färg under sina nationella och internationella segertåg. Även stadens övriga framgångsrika satsningar sätter Kristianstad på kartan; Vattenriket, Matriket, Absolut Vodka, Kristianstad Arena, Åhus Beach, Wanås konstslott, Handelsstaden, Krinova och Högskolan. Det danska hjärtat bultar fortfarande och för Kristianstad är det självklart att engagera sig i initiativet Greater Copenhagen som vill lyfta hela regionen.

Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad. Och kanske har det faktum att staden är belägen 2,41 meter under havsytan läckt in i det kollektiva medvetandet. Samma påverkan har Vattenriket som ligger runt knuten i stadens centrum. Bor man i Kristianstad så vet man att man måste kunna hålla sig flytande i alla väder, simma lugnt och hålla koll på varandra så att ingen hamnar under vatten. Den speciella omtanken är grunden för den positiva pulsen, det goda livet och gemenskapen i staden. Vi är alltid på väg framåt, och vi är det tillsammans.

Vi har många utmaningar framför oss, vi måste:
– Locka fler människor att flytta hit.
– Ge de rätta förutsättningar för både dagens och morgondagens näringsliv.
– Bli ännu bättre på att marknadsföra våra smultronställen.
– Utveckla utbildningsstaden Kristianstad och sprida andan att här får man bli hur duktig som helst.

Så klart kommer vi att vinna även denna match, om vi bara bestämmer oss för att fortsätta att fånga möjligheterna och omsätta dem i hållbara framtidsinvesteringar.

Framåt Kristianstad, vi lyfter tillsammans!

Orangea staden Kristianstad
Lennart Ch Svensson, augusti 2019