Tor 11 Apr 2024 08:15

Nyfiken På – Artificiell Intelligens

Kulturkvarteret Kristianstad, Kristianstad

Nyfiken på att lära dig något nytt? Hjärtligt välkommen till serien Nyfiken på! Vid fyra tillfällen under våren 2024 gästas vi på Kulturkvarteret av sex forskare från Högskolan Kristianstads fakulteter – Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Vi bjuder in till frukostföreläsningar där vi hoppas kunna stilla din hunger i både kropp och knopp.

I april kommer Victoria Johansson och Petra Magnusson på besök från Högskolan och ska prata artificiell intelligens med oss. Detta högaktuella och snabbt utvecklande ämne kommer diskuteras utifrån vilka möjligheter och problem som kan finnas i mötet mellan AI och utbildning.

För att reservera din plats tryck på ”Boka Biljett” här på sidan. Föreläsningen är kostnadsfri men vi rekommenderar att förboka för att vara garanterad plats. Om du köper vår fina frukostbiljett får din morgon en stadig start med frukost till förmånligt pris som står serverad vid ankomst. Frukost går även att beställa på plats direkt i Café & Bistro. Dörrarna öppnar 08:00 och föreläsningen startar 08:15

Behöver vi kunna läsa och skriva när AI kan göra jobbet?
Fakulteten för lärarutbildning
Victoria Johansson, professor i svenska med didaktisk inriktning.
Petra Magnusson, biträdande professor i svenska med didaktisk inriktning.

Så kallad artificiell intelligens, AI, finns idag på en mängd områden och de flesta av oss nyttjar den i tjänster vi använder i vårt dagliga liv. De ligger ofta i bakgrunden i system som underlättar en mängd vanliga göromål som köp på internet, mejlkonversation, bankärenden, råd vid sjukdom, vägvisning, rekommendationer om nya filmer, böcker, eller kläder som strömningstjänster eller säljsajter erbjuder, autokorrekt i våra meddelanden och texter, och översättningstjänster. De som har tillgång till dator kan använda AI-tjänster (som ChatGPT eller Bing) för att få förslag på intressanta texter inom olika områden, sammanfatta och jämföra med andra texter, skriva en ny text som bygger på andra i vald stil och så vidare, och så vidare. Föreläsningen ställer frågan om hur utbildning och skola kan förhålla sig till den snabba teknologiska utvecklingen. Vilka möjligheter och problem kan finnas i mötet med AI-teknologin i relation till lärande och (ut)bildning? Om man spetsar till frågeställningen kan man undra om vi människor kommer behöva läsa texter eller skriva dem, när AI kan göra jobbet. Hur kommer vi att tänka på läsande och skrivande i framtiden?   

Victoria Johansson och Petra Magnusson arbetar som lärare och forskare vid lärarutbildningen, Högskolan Kristianstad. Båda är verksamma inom Högskolans nya forskningsmiljö Learning in Language and Literature, LiLL.   Victoria har en bakgrund i allmän språkvetenskap, och har forskat om språkutveckling under hela livet, med särskilt fokus på hur man tänker när man skriver och talar. Hon är sedan 2022 anställd vid Högskolan, där hon bland annat forskar och utbildar blivande lärare.   Petra har en mångårig bakgrund som lärare i Kristianstads kommun men är sedan 2016 anställd vid Högskolan där hon utbildar nya lärare och forskar om lärares och elevers arbete i klassrummet.