Tor 02 Maj 2024 08:15

Nyfiken På – Datorer och Människor

Kulturkvarteret Kristianstad, Kristianstad
Nyfiken på att lära dig något nytt?

Hjärtligt välkommen till serien Nyfiken på! Vid fyra tillfällen under våren 2024 gästas vi på Kulturkvarteret av sex forskare från Högskolan Kristianstads fakulteter – Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Vi bjuder in till frukostföreläsningar där vi hoppas kunna stilla din hunger i både kropp och knopp.

I maj kommer Daniel Einarson och avrundar Nyfiken-På-säsongen med en intressant föreläsning kring vad datorer och människor kan lära sig av varandra. Daniel kommer förklara mer hur forskare har studerat våra hjärnor och vad konstgjorda hjärnnätverk är för något och hur dessa i sin tur kan hjälpa oss att studera våra egna hjärnor.

För att reservera din plats tryck på ”Boka Biljett” här på sidan. Föreläsningen är kostnadsfri men vi rekommenderar att förboka för att vara garanterad plats. Om du köper vår fina frukostbiljett får din morgon en stadig start med frukost till förmånligt pris som står serverad vid ankomst. Frukost går även att beställa på plats direkt i Café & Bistro. Dörrarna öppnar 08:00 och föreläsningen startar 08:15


Hur kan datorer och människor lära av varandra??
Daniel Einarson, lektor i datavetenskap? – Fakulteten för naturvetenskap? 

Datorer är bättre än människor på att räkna. På bara en bråkdel av en sekund kan du få resultatet av multiplikationer av flersiffriga tal.?Människor är däremot bättre på att känna igen ansikten i en folkmassa.?Traditionellt har datorer haft svårt att utföra detta.?Forskare har därför inspirerats av hur vi människor gör och genom att kopiera hur våra hjärnor fungerar, har datorernas förmåga utvecklas enormt. Att skapa datorprogram baserade på datorers konstgjorda hjärnnätverk hjälper också oss att förstå hur våra egna hjärnor fungerar. Föreläsningen visar hur kunskap om både biologiska och konstgjorda hjärnnätverk hjälper varandra och ger även en historisk överblick av hur man upptäckt dessa saker.? 

Daniel Einarson är lektor i datavetenskap vid Högskolan Kristianstad, och bedriver forskning inom artificiella neurala nätverk som en del av Artificiell intelligens.