Tor 07 Dec 2023 08:15

Nyfiken på – I dialog mellan människa och maskin

Kulturkvarteret Kristianstad,
Är du nyfiken på att lära dig något nytt?

Hjärtligt välkommen till serien Nyfiken på! Vid fyra tillfällen under hösten 2023 gästas vi på Kulturkvarteret av fem forskare från Högskolan Kristianstads fakulteter – Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Vi bjuder in till frukostföreläsningar där vi hoppas kunna stilla din hunger i både kropp och knopp.

Digitaliseringens påverkan på vår vardag är inget nytt under solen. Tekniken rör sig framåt i rasande takt och vi introduceras hela tiden för nya digitala tjänster. Hur påverkar det egentligen oss? Michael Johanssons ska idag berätta mer om sin forskning och spännande experiment som studerar just förhållandet mellan människa och maskin.

Förboka ditt bord och frukosten står serverad vid ankomst. För att reservera din plats tryck på ”Boka Biljett” här på sidan. Föreläsningen är kostnadsfri men vi rekommenderar att förboka för att vara garanterad plats. Frukost går också att beställa direkt i Café & Bistro. Dörrarna öppnar 08:00 och föreläsningen startar 08:15.


I dialog mellan människa och maskin

Michael Johansson, Konstnärlig biträdande professor i design – Fakulteten för Ekonomi?

Michael Johansson använder sin konstnärliga, datoriska och hantverksmässiga kompetens för att nyfiket och kritiskt undersöka vad ny teknik, dess tjänster och villkor gör med oss människor och de miljöer vi utformar. Genom åren har Michaels gestaltande praktik utvecklats till att ta fasta på hur konstnärliga strategier och metoder kan användas för att ställa relevanta frågor och ge svar.?Utforskande experiment är en central del av hans arbete för att kunna undersöka hur datoriska processer och material kan kommunicera med oss människor genom olika gränssnitt, uttryck och upplevelser.?

Michael arbetar tillsammans med doktorand Andreas Siess?i ett forskningsprojekt:?”The wandering machine” sedan tre år tillbaka. Ett projekt?med idéer som rör människans föreställningsförmåga, dagdrömmande och vad som händer när tankar får vandra fritt (theatre of the mind) och om hur dessa aktiviteter kan understödjas i en kreativ dialog mellan människa och maskin.