Fre 06 Sep 2024 17:00

Agri Ismaïl: Hyper

Kulturkvarteret, Lilla salen, Kristianstad
”Hyper" är på samma gång ett kärleksbrev till systemromanen och en uppgörelse med den episka familjesagan. Klarsynt skildrar Agri Ismaïl familjens alltmer desperata försök att överlista sina begränsade utsikter.
Agri Ismaïl är en svensk-kurdisk författare, boende i Stockholm, som tidigare arbetat som jurist i London, Dubai och irakiska Kurdistan. Han skriver regelbundet kritik och kulturdebatt i Expressen och hans texter har publicerats i bl.a. Glänta, Ord & Bild och The White Review. Hans debut är en uppslukande och skarp roman om en kurdisk familjs sönderfall, med finanskrisen 2008 som fond.
I skydd av natten flyr Rafiq Kermanj Teheran med sin fru Xezal och deras tre barn. Rafiq försöker bygga ett nytt liv åt sin familj i London, men förlamas av allt han har förlorat. I vuxen ålder går de tre syskonen skilda vägar. Äldste sonen Mohammed stannar i London och söker sig till den brutala finansbranschen. Siver, dottern i familjen, försvinner in i ett olyckligt äktenskap i Bagdad. Yngsta sonen Laika drar sig undan till en tillvaro helt levd online. Från en visningslägenhet vid Manhattans Wall Street utvecklar han tradingalgoritmer och försöker hacka systemet. Samtalet leds av författaren Gabriella Håkansson.

Foto: Märta Thisner.

Arrangör

Kultur- och fritidsförvaltningen, Kristianstads kommun samt Musik i Syd

info@kulturkvarteret.com

0733-136725