Sön 01 Okt 2023 16:00

Marinens Musikkår - A Hymn for the Baltic Sea

Kulturkvarteret Kristianstad, Kristianstad

Ett rykande färskt verk av Benjamin Staern Hymnus Aquarius – A hymn for the Baltic Sea blir huvudnumret när Marinens Musikkår från Karlskrona gästar Kulturkvarteret i Kristianstad. Stycket är beställt och tillägnat sopransaxofonisten Anders Paulsson och Marinens Musikkår och har som utgångspunkt Östersjön och dess länder runt detta stora hav. Som dirigent ser vi musikdirektör Alexander Hanson.

Under konsertdagen har musiker ur Marinens musikkår genomfört workshops med musikelever från kulturskolan, och före konserten får vi höra en del av resultatet.

Under 2023 och 2024 storsatsar Musik i Syd på blåsmusiken och dess återväxt. En del i denna satsning är ett samarbete med Marinens Musikkår från Karlskrona. Konserten med workshops ges även på Palladium i Malmö och på Växjö Konserthus.

Marinens Musikkår har anor sedan 1680-talet och har verkat i obruten linje sedan dess. Musikkåren, som idag är en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer med 30 heltidsanställda yrkesmusiker, är stationerad i världsarvsstaden Karlskrona.

Musikkåren har en omfattande konsertverksamhet tillgänglig för allmänheten, där repertoaren spänner brett över olika blåsmusikgenrer och riktar sig till alla målgrupper.

Varje år genomförs ca 150 framträdanden genom medverkan vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter. Musikkåren har deltagit vid utlandsmissioner i bland annat Bosnien, Kosovo och Afghanistan med såväl ceremonimusik som musikunderhållning i personalvårdande syfte.

Med sin långa tradition och musikaliska arv är Marinens Musikkår en viktig ambassadör för militär- och blåsmusikens bevarande och utvecklande. Musikkåren har kontinuerliga samarbeten med etablerade dirigenter och solister. Med sin erkänt höga internationella nivå är Marinens Musikkår idag en av de ledande ensemblerna av sitt slag i världen.