Lör 12 Feb 2022 11:00

Varför tveka? Marika och CG Wachtmeisters konstsamling

Övrig kultur & nöje
Kristianstads konsthall, Kristianstad
För första gången visas Marika och CG Wachtmeister privata konstsamling offentligt.

Från hemmet och vardagen på Wanås slott har ett stort urval av deras konst tagit plats i Kristianstads konsthalls utställning ”Varför tveka?”. Här möter besökaren nordiska och internationella konstnärer som hör till de mest betydande inom modern och samtida konst. Dessutom har familjen Wachtmeisters favoritrum, ”det danska vardagsrummet”, flyttat in i utställningen, med danska möbelklassiker och iögonfallande konst. Välkommen!

Utställningstiteln ”Varför tveka?” kan beskriva Marika och CG Wachtmeisters inställning till nya möjligheter. Varför skulle de tveka inför ett nytt avgörande möte med ett konstnärskap? Varför skulle de tveka att bjuda in ett nytt konstverk till vardagens samvaro?

Tillsammans har paret Wachtmeister skapat en privat konstsamling med över 350 verk som framför allt består av nordisk och amerikansk konst från 1960-talet fram till idag. I samlingen finns konstverk av Barbro Bäckström, Louise Bourgeois, Christo & Jeanne Claude, Nathalie Djurberg och Hans Berg, Jan Håfström, Jason Rhoades, Andres Serrano, Cajsa von Zeipel och många andra.

”Ett mecenatskap”
Kristianstads konsthall visar cirka 200 av konstverken från samlingen. Utställningen omfattar bland annat tekniker som skulptur, fotografi, video, måleri och konst på papper, och har valts ut av konsthallen och paret Wachtmeister i samarbete.

Många konstnärer har under årens lopp blivit Marika och CG Wachtmeisters vägvisare, mentorer och nära vänner. Kristianstads konsthalls intendent, Filippa Forsberg, liknar parets organiskt växande samling vid ”ett mecenatskap snarare än en längtan efter äganderätt”.

Men hur kunde konstverken frigöras från familjens privata hem, till utställningen?

Just nu pågår ett generationsskifte på Wanås slott. Marika och CG Wachtmeister flyttar ut och den yngre generationen flyttar in. På så sätt har möjligheten uppstått att visa konsten tillfälligt i en utställning på Kristianstads konsthall. Sedan ska samlingen återbördas till vardagslivet hos paret Wachtmeister, innan saknaden efter den blir för stor.

Vardagsrummet och samtalet
I entrén till konsthallen, precis som på Wanås slott, välkomnas besökaren av Charlotte Gyllenhammars barngestalt av brons, ”In waiting” (2009). Strax intill presenteras vi också för Marika och CG Wachtmeister genom Andres Serrano fotografiska porträtt av dem (1998).

I utställningen är parets danska vardagsrum – hemmets hjärta – installerat med möblemang och konst direkt från slottet. Här det är inte svårt att föreställa sig Marika och CG Wachtmeisters samtal med varandra och vännerna, i Børge Mogensens röda skinnsoffor.

“Det danska vardagsrummet” är också den miljö som konstvetaren Patrik Amsellem utgår ifrån i sin text i boken som produceras i samband med ”Varför tveka?”:

”Här utgör konsten en förtätad karta över fem decenniers samlande. Verken berättar en historia om två olika samlartemperament som långsamt utvecklats tillsammans i harmoni. Den gemensamma ledstjärnan har alltid varit nyfikenheten på vad konsten kan säga om världen. Spännvidden mellan idé och material, abstrakt och figurativt, geometriskt och organiskt pekar på drivkrafterna och ursprunget – Marikas och CG:s ständigt pågående samtal med varandra och med konstnärerna, dynamiken i mötena med alla de som genom åren berört och agerat vägvisare.”

Kort om paret Wachtmeister
Som unga inspirerades Marika (född Bauer) och CG Wachtmeister av den konst de såg i föräldrahemmen och mötet med New Yorks vibrerande konstscen. Konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn och Moderna museets utställningar i Stockholm gjorde också ett starkt intryck på dem båda. Störst betydelse för deras konstsamlande blev dock de återkommande besöken på Anders Tornberg Gallery i Lund och Galerie Nordenhake i Malmö och den vänskap som blev resultatet mellan paret och galleristerna. Samma år som de gifte sig, 1973, köpte de sitt första konstverk tillsammans.

Bland den konstintresserade allmänheten är Marika Wachtmeister främst känd som grundare av den internationellt erkända skulpturparken Stiftelsen Wanåsutställningar, idag Wanås konst. Arbetet där räknar hon till den professionella sidan av sitt och CG:s konstsamlande, tillskillnad från den privata samlingen.

CG Wachtmeister är uppmärksammad för utvecklingen och omställningen av Wanås Gods AB, till ett ekologiskt och hållbart jordbruk med mjölk- och nötköttsproduktion, skog och jordbruk, jakt och viltvård. Förändringen gjordes med intryck av den amerikanske skulptören och antropologen Richard Nonas.

Bild från trapphallen, Wanås slott. Foto: Anders Norrsell.

Pris

Fri entré