Tor 24 Nov 2022 18:00

Alla Tiders musik – från forntid till framtid med Musica Vitae, Ensemble Mare Balticum och Mattias Lundberg

Kulturkvarteret, Stora Salen, Kristianstad
Följ med Ensemble Mare Balticum och Musica Vitae i musikens vindlande språng mellan historia, framtid och samtid. Musikprofessor Mattias Lundberg guidar oss med lättsam och lärd hand genom några av musikhistoriens krokiga vägar. Till sin hjälp har han Ensemble Mare Balticum, Musik i Syds ensemble för tidig musik och Musica Vitae, Musik i Syds kammarorkester, i deras första gemensamma produktion någonsin. Ingen kronologisk ordning, tvära kast och överraskande kopplingar utlovas. Med andra ord: det är bara att slå sig ned och bli hänförd.

Ensemble Mare Balticum

Ensemble Mare Balticum med Kristianstad som bas, står för specialkompetens inom verksamhetsområdet tidig musik. Musiken är fram till och med 1600-talet och kommer framför allt från länderna kring Östersjön. Musikerna har stor erfarenhet av att presentera en unik form av renodlade konserter. De ger också historiska, pedagogiska konsertprogram där de levandegör historia med musik, för såväl vuxna som för barn och unga. Ensemble Mare Balticum startade igång 1989 och har tagit sitt namn efter Östersjön – Mare Balticum.

Under årens lopp har Ensemble Mare Balticums program riktat sig till både barn och vuxna i alla åldrar. Deras genuina kunskap och stora kärlek till musik från 1200- till 1600-talen, har lett till många spännande projekt och konserter. De har samarbetat med personligheter som Sven Wollter, Cecilia Frode, Göran Stangertz, Roger Pontare, Marika Lagercrantz, Bo Eriksson och Martin Bagge. Ensemblen har fått nyskriven musik för tidiga instrument av t.ex. Sven-Erik Bäck, Gunnar Valkare, Johan Magnus Sjöberg och Reine Jönsson. De har spelat in skivor som Till konungens førnøjelse, JulaSongh, Triumf att finnas till, Ack, Libertas! och Ice and Longboats.

Musica Vitae
Musica Vitae är stråkorkestern som hanterar konstmusikens alla världar. De spelar barock och romantik, men också samtida musik från olika genrer.

Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, men också storslaget och färgsprakande. Med konstnärlige ledaren Malin Broman i spetsen, presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer. Orkestern knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare världen över. De framträder på små och stora scener både i Sverige och utomlands. Bland annat har man blivit varmt välkomnade i Kina, USA, Grekland, Schweiz, Tyskland och Spanien.

2017 svarade Musica Vitae för musiken på Nobelprisbanketten. Hösten 2018 gjorde orkestern en bejublad turné till Japan och under säsongen 2019/2020 firade man sitt 40-årsjubileum med en rad spektakulära konsertprogram och gästande artister. Det finns flera inspelningar med orkestern och en av de senare skivorna är ”Fanny & Felix” (2019), där Malin Broman och Simon Crawford Phillips medverkade.