Lör 16 Okt 2021 11:00

Dedication. Traces and Tactics. Samtidskonst från Ukraina.

Övrig kultur & nöje
Kristianstads konsthall, Kristianstad
Möt några av Ukrainas mest uppmärksammade konstnärer.

Möt några av Ukrainas mest uppmärksammade konstnärer med helt nya verk på temat maktfördelning och demokrati – idag, imorgon och i framtiden. Frågor ställs – möjliga svar och alternativ uppstår. Välkommen till en utställning som både är en fin introduktion för alla nyfikna och ger en möjlighet till en djupare kunskap om samtidskonst från Ukraina.

Vilka personer eller företeelser hedras och hyllas genom minnesmonument, och varför? Kan nuet förändra betydelsen av ett minnesmärke som tillkommit i en annan tid? Kan en ny tillägnan och historieskrivning formuleras och manifesteras, och i så fall av vem?

I utställningen ”Dedication – Traces and Tactics” möter du av några av Ukrainas omtalade konstnärer, och en mångfald perspektiv på ämnet maktfördelning och på betydelsen av monument och minnesmärken. De inbjudna konstnärerna representerar dessutom olika konstnärliga tekniker och olika regioner i landet.

Sammantaget gör detta att utställningen också är en slags mönstring av de olika kreativa perspektiv och angreppsätt som finns i ukrainsk samtidskonst just nu.

Till utställningen hör en mindre publikation med en essä som skrivits direkt för utställningen av Ewa Su?ek som är konsthistoriker, forskare och curator från Warsawa med inriktning på ukrainsk samtidskonst.

Utställningsproduktion och samarbeten
Utställningen produceras av Kristianstads konsthall i samarbete med gästcurator Alex Fisher samt Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge, Östra Göinge.

Kända namn inom den ukrainska performancekonsten har residensplats på MARC och gör framträdanden i samband med utställningen: Petro Ryaska från Uzhhorod, i början av utställningsperioden, och duon Blyzik, i januari 2022. Blyzik består av konstnärerna Taras Gembik och Maria Beburia, med bas i Volyn och Warszawa.

För information om MARC, besök http://www.milvusart.se/

Om bilden
Capture 1, 2019 (Beskuren)

Courtesy: Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin

Foto: Igor Okunevskiy


Pris

Fri entré