Tor 30 Sep 2021 18:00

Litteratur- & musikkväll – Carl Henrik Carlsson, Anne Kalmering & Miriam Oldenburg

Musik
Kulturkvarteret, Stora Salen, Kristianstad

Litteratur- & musikkväll – Minoriteter i Sverige
Välkommen till en litteratur- & musikafton! Vi träffar författaren Carl Henrik Carlsson som presenterar sin nya bok Judarnas Historia i Sverige. Vi får även besök av den färgstarka duon Anne Kalmering och Miriam Oldenburg som erbjuder en blandning av sånger från den judiska musiktraditionen.

Anne Kalmering & Miriam Oldenburg

Anne och Miriam bjuder på sin musik och sig själva med en musik full av känsla, själ och hjärta. Konserten är en mix mellan klezmer (östeuropeisk festmusik), berättande jiddischsånger, sånger från den amerikanska jiddischteatern, sånger skrivna under Förintelsen och sånger på ladino ur den sefardiska traditionen. Texterna och berättandet är i fokus och kommunikationen med publiken viktig. Det kan bli lite allsång om andan faller på.

Anne Kalmering - sång

Miriam Oldenburg - dragspel

Judarnas Historia i Sverige av Carl Henrik Carlsson

Göteborgsvitsen, Barnens dag, Gustav Adolfsbakelsen, skolämnet slöjd och musiken till Idas sommarvisa alla är de exempel på företeelser som uppfattas som typiskt svenska men som i själva verket är skapade av svenska judar. För att inte tala om alla övriga avtryck gjorda av judiska konstnärer, författare, politiker och skådespelare. Om dem och många andra handlar den här boken.

Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har länge saknats. I den här boken ges en sådan helhetsbild. Vi möter enskilda judar men får också veta hur judiska församlingar och andra organisationer vuxit fram och relaterat till det omgivande majoritetssamhället det har ständigt gällt att försöka hålla balansen mellan tradition, förnyelse och anpassning och att förhålla sig till den ständigt närvarande antisemitismen.

Sponsras av Kulturrådet