Fre 21 Jan 2022 19:00

Helt Klassiskt Duo West/Rydvall Bach i Folkton

Kulturkvarteret, Bistroscenen, Kristianstad

Helt Klassiskt - DUO WEST/RYDVALL BACH I FOLKTON

Helt Klassiskt- Laura Michelin & Roland Pöntinen
Gemensamt för konserterna i Helt Klassiskt -serien, är närheten mellan musiker och publik, där alla blir en del av en gemensam musikalisk upplevelse i kombination med något gott i glaset och på tallriken.

Bach i folkton

I denna konsert möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom både folk- och barockmusiken. Med utgångspunkt i J.S. Bachs musik för solocello och soloflöjt vävs barockmusik samman med toner ur svenska spelmansböcker från någorlunda samma tid, tillsammans med nyskrivna verk sprungna ur dessa båda musikaliska traditioner. Barock- och folkmusik är båda begrepp som tillkommit långt efter den musik de syftar till att beskriva. Då var det kort och gott ”musik” man talade om, även om den kunde ha olika funktioner och därmed skiljde sig åt i stil och uttryck, liksom när den sprungit ur olika miljöer och sociala skikt.

Nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck, virtuosa spel och sin ständiga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser.

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Som solist och ensemblemusiker har hon turnerat i hela Norden, Tyskland, Holland och Turkiet. Hon anlitas frekvent som flöjtist i barockorkestrar som exempelvis Drottningholms Barockensemble.

Duon har sedan starten 2018 medverkat vid ett stort antal kammarmusikkonserter och folkmusikfestivaler i Sverige, Norge och Danmark, gjort två livekonserter i Sveriges Radio P2 samt spelat in och släppt sitt första album Dancing with Bach, vilken mottagits med fina recensioner i tidningarna Opus och Lira och utnämnts till månadens album i Sveriges Radio P2. MEDVERKANDE Kristine West: Flöjt Erik Rydvall: Nyckelharpa PROGRAM Erik Rydvall
Högtidsmarsch

Di Man Erik Sahlström Vårdroppar

Johann Sebastian Bach ur Goldbergvariationerna

Jonas Olsson Innerligheten Erik Rydvall Jubileumspolska PAUS Johann Sebastian Bach Partita för soloflöjt i a-moll ur Svit i G-dur för solocello Sven Donat Polska Kristine West Sitojaure Erik Rydvall Pastavagge Torbjörn Näsbom Vatten