Tor 02 Dec 2021 08:00

Nyfiken på? Svårigheten att sätta likvärdiga betyg

Föredrag
Kulturkvarteret, Kristianstad, Bistroscenen

Är du nyfiken på att lära dig något nytt?

Du är hjärtligt välkommen till vår nya föreläsningsserie, Nyfiken på! Här får du träffa fyra forskare från Högskolan Kristianstads fyra ämnesgrupper: Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Och självklart vid fyra olika tillfällen i Café & Bistro.

Nyfiken på? Är en frukostföreläsning där vi på Kulturkvarteret och Högskolan Kristianstad hoppas att vi kan stilla din hunger både för huvud och mage. Förboka ditt bord och frukosten står serverad vid ankomst eller beställ på plats. När du ”köp biljett” här på sidan. Det är kostnadsfritt och måste göras för att boka din plats till föreläsningen.

Är du sugen på att lära dig något nytt?

Svårigheten att sätta likvärdiga betyg

I Sverige är betygen särskilt viktiga. När man lämnar grundskolan och söker till gymnasieskolan är betyg den enda urvalsgrunden. När man söker till högre utbildning tilldelas minst en tredjedel av platserna (ofta fler) utifrån betyg. Samtidigt är likvärdigheten i lärarnas betygsättning mycket låg. Detta innebär att betygen inte enbart speglar vilka kunskaper eleverna har tillägnat sig, utan även vilka lärare som satt betygen. I den här föreläsningen diskuteras vad betyg är, varför det är så svårt att sätta likvärdiga betyg och vilka alternativ som finns för att komma till rätta med likvärdigheten i dagens betygssystem.

Anders Jönsson är professor i didaktik vid Högskolan Kristianstad. Han är vetenskaplig ledare för forskningsplattformen ’Lärande i samverkan’, vars syfte är att utifrån praktiknära och verksamhetsrelevant forskning bidra till att utveckla undervisningen i skola och förskola. Anders forskning handlar främst om bedömning och betygsättning.

Fotograf: Joel Andersson

Biljetter släpps inom kort!